Dark Shadows

DarkShadows
Tim Burton en Johnny Depp blijven ook na het weinig enthousiast ontvangen Charly and the Chocolate Factory en Alice in Wonderland vrolijk op een tandem door Hollywood fietsen. Inmiddels zijn ze toe aan een achtste samenwerking. Hun nieuwste creatie, Dark Shadows, is een verfilming van de succesvolle soepserie uit de jaren zestig.

Er wordt afgetrapt in het Liverpool van 1752, waar Joshua en Naomi Collins een succesvol familiebedrijf runnen in de visserij. Ze zetten zeil richting Maine (Noord-Amerika), om daar het Collins imperium uit te breiden. Dit gaat in een razend tempo en nog voordat het eerste handje popcorn vakkundig is weggewerkt, scharrelt zoonlief Barnabas (Johnny Depp) op kasteel Collinswood – gebouwd op de heuvels van Collinsport – met dienstmeisje Angelique Brouchard (Eva Green). Ondanks de extreme rijkdom waarin Barnabas opgroeit, knoopt hij het belangrijkste Collins credo goed in zijn oren: alleen familie is echt waardevol. Dat onbeantwoorde liefde ook in de achttiende eeuw tot de nodige consternatie kan leiden, blijkt al snel. Angelique loopt over naar de dark side, vermoordt Barnabas’ ouders en verloofde, betovert Barnabas in een vampier en begraaft hem levend. Einde intro.

Op de muziek van Nights in white satin racen we vervolgens per trein twee honderd jaar en de credits door. Het Collins imperium is inmiddels vergane glorie en wat verre nazaten van de familie kwakkelen onder de onbezielende leiding van een huispsycholoog door de stofnesten van Collinswood. De kist van Barnabas wordt door een graafmachine opgemerkt en zodra de werklui de kettingen doorknippen is de beer eindelijk weer los. Bloeddorstig en wraakzuchtig vindt Barnabas de weg naar zijn oude kasteel terug. Daar zwengelt hij de drive om het familiebedrijf in ere te herstellen weer aan en samen met de overgebleven weirdo’s trekt hij ten strijde tegen Angel Bay, die de volledige vissersmarkt in handen blijkt te hebben. Natuurlijk staat Angel Bay onder leiding van Angelique, die zich in tweehonderd jaar van dienstmeisje heeft opgewerkt tot keiharde zakenvrouw. Wat de trailer al niet verhulde, haar verleidelijke voorkomen is volledig intact. Een helse concurrentiestrijd barst los en ook de eeuwenoude liefdesvlam tussen de twee wakkert weer aan.

Johnny Depp is weer als vanouds in zijn element. Waar hij in The Tourist nog kansloos als Jack Sparrow over de daken van Venetië dartelde, heeft hij met zijn verfijnde vampieren vocabulaire de schaterlachers in Dark Shadows eindelijk weer op de hand. Eva Green jaagt je de stuipen op het lijf als wanhopige heks en Michelle Pfeiffer kicked ass als de mater familias van Collinswood. De rol van vrouwlief Helena Bonham Carter en de guest appereance van Christopher Lee tonen aan dat Tim Burton graag met een vaste cast en crew werkt. Die ervaren crew is dan ook wat Dark Shadows in eerste instantie zo geweldig maakt. De soundtrack, de kostuums, de locaties, ze zijn allen adembenemd mooi. Johnny Depp en de crew kunnen echter niet verhullen dat de verhaallijn een beetje tekort komt. Zo erg is dat nou ook weer niet. Dark Shadows is gewoon een heerlijke komedie in een gelikt Burton wereldje.

Reacties

reacties

Bookmark the permalink.

Comments are closed.