How I Spent My Summer Vacation

HowISpentMySummerVacation
Mijn filmblog stond een maandje op non-actief. Zoals het een échte student betaamt heb ik de laatste maand van het schooljaar flink geknald aan wat lastige tentamentjes. Nu is het ook voor mij eindelijk officieel zomervakantie en dus zeeën van tijd voor films, films en nog eens films.

Elke zichzelf respecterende filmfan zit natuurlijk al weken met klotsende oksels neurotisch op de repeatknop van The Dark Knigt Rises trailer te klikken. Als we de recensies van de pro’s mogen geloven, domineert de Caped Crusader vanaf vrijdag voor eens en voor altijd de top van de IMDB 250. Wachtend op wat komen gaat en in de schaduw van de grote blockbusters van dít moment (The Amazing Spider-Man, Madagascar 3 en Ice Age 4), draait in de kleinere zaaltjes ook nog even de nieuwste flick van vergeten filmheld Mel Gibson: How I Spent My Summer Vacation.

Mel’s laatste films Edge of Darkness en The Beaver waren wat mij betreft met recht crap, en hij was de laatste jaren vaker in het nieuws vanwege zijn antisemitische uitspraken en losse handjes dan dat de beste man DVD’s verkocht. De huidige generatie filmgangers kent hem waarschijnlijk dan ook beter vanwege de South Park afleveringen waarin hij belachelijk wordt gemaakt dan als Braveheart.

How I Spent My Summer Vacation, in Amerika uitgebracht als Get The Gringo, trapt lekker cynisch af. Bosa, Dennis of Ruben (hierna The Driver, hoe hij eigenlijk heet weten we niet) scheurt met vier miljoen cash en een doodbloedende compaan langs de US-Mexican border. Net voordat de Amerikaanse grenspolitie hem te pakken krijgt ramt hij met grof geweld de omheining door en komt tot stilstand op Mexicaans grondgebied. De Mexicanen willen hem in eerste instantie best een zetje teruggeven, tot ze de tassen vol dollars opmerken. De spicks dumpen The Driver op het politiebureau en beginnen van zijn geld een luizenleventje vol drank, drugs en hoeren.

The Driver belandt vervolgens in een “typisch” Latijns-Amerikaanse gevangenis; El Pueblito. Een ghetto met hoge omheiningen vol schrikdraad en schietgrage beveiligers op elke hoek. Veiligheid, onderdak en eten koop je van het geld dat je van een ander gestolen hebt. Survival of the fittest in it’s purest form, een leefomgeving waarin The Driver zich als een vis in het water voelt. Met behulp van een jong ventje (Kevin Hernandez) komt hij te weten wie de sleutelfiguren in El Pueblito zijn, belangrijk om het gestolen geld terug in eigen handen te krijgen.

Wat zich vervolgens ontvouwt is echt een geweldig schouwspel. De film etaleert een sfeer zoals in Sona (Prison Break 3), kent snode opgezette plannetjes zoals in Ocean’s Eleven en heeft de plotwendingen van een Guy Ritchie productie. De kleuren zijn top, de muziek is goed, de grapjes slagen en de actie is heerlijk rrrrrauw. De eerste twintig minuten in El Pueblito zijn even aftasten, maar daarna komt het tempo lekker op gang en zit je tot het einde op het puntje van je stoel.

Als je dit weekend nog even niet in een tot de nok toe gevulde bioscoopzaal naar The Dark Knight Rises wilt kijken, check dan eerst El Gringo uit, Mel Gibson zal je 100% blij verrassen.

Reacties

reacties

Bookmark the permalink.

Comments are closed.