Safe

Safe
Lekker een avondje brute actie zonder poespas. Dat is wat je verwacht na het zien van de trailer en de filmposter van Safe. De woest agressieve blik van Jason Statham alleen al, zorgt ervoor dat je tot de tanden toe gewapend met snoep, chips en drank de gordel van je bioscoopstoel omdoet. Statham heeft na The Mechanic, Blitz, Killer Elite en zes magazijnen vol andere moordlustige actiefilms een strafblad waar zelfs wijlen Osama de hik van krijgt. Doorladen en knallen maar.

Safe gaat van start op twee locaties. Mei (Catherine Chan) is een meisje met een bijzondere gave. Ze weet een wiskunde leraar van een Chinese basisschool te overrulen inzake de relativiteitstheorie van Einstein. Daarnaast kan ze heel goed lange getallenreeksen onthouden. Handig voor de old skool Chinese maffia, de liever niet via Whatsapp geheime codes uitwisselt. Zonder slag of stoot wordt Mei dan ook gerekruteerd door de Godfather van de Chinese maffia, een regelrechte reïncarnatie uit Beavis en Butthead.

Tegelijkertijd maken we kennis met Luke Wright (Jason Statham). Een ex-cop die z’n leven alles behalve op orde heeft. Wanneer hij per ongeluk in een verkocht kooigevecht zijn tegenstander een dwarslaesie ramt zijn de poppen helemaal aan het dansen. De spreekwoordelijke poppen dan. De Russische maffia vermoordt uit wraak zijn vrouw maar laat Luke in leven om de pijn extra ondraaglijk te maken. Net wanneer hij van radeloosheid voor de New Yorkse metro wil springen, loopt hij Mei tegen het lijf.  Die is inmiddels uit de klauwen van de maffia ontsnapt, vlak nadat zij een ontzettend belangrijke code uit haar hoofd heeft geleerd.

Terwijl Luke en Mei hun krachten bundelen en zich een weg door New York schieten, slaan en schoppen, komen we langzaam te weten waar de code toe leidt. Een kluis met daarin, vrij teleurstellend, dertig miljoen dollar. De Chinezen, de Russen en de New Yorkse politie  – die corrupte diensten per opbod aan eerdergenoemden aanbiedt – ontketenen een klopjacht die zijn weerga niet kent. Bereiken Luke en Mei safe de safe?

Jason Statham is uiteraard lekker op dreef. Hij ontwijkt in deze schietgrage knalfilm ongeveer drie duizend kogels zonder ook maar één schrammetje op te lopen. Catherine Chan ligt voornamelijk onder stoelen of banken, al dan niet van een doorzeefde vluchtauto. Meer hoeft het arme kind ook niet te doen, behalve de code onthouden, waar ze toch al in uitblonk. Reggie Lee werd in Prison Break op non-actief gesteld door The Company en dat is hem niet in de koude kleren gaan zitten. Na opnieuw te hebben gefaald als voorman in de bouw, reageert hij nu als capo van de Yorkse maffiatak zijn frustraties af op alles wat beweegt.

Er vallen in Safe minimaal driehonderd doden, waaronder zelfs een handjevol onnodige burgerslachtoffers. Al te serieus moet je deze shoot em up dan ook echt niet nemen. Dat de film in essentie alleen om een pensioenfonds voor de burgemeester van New York draait, die volgens Forbes goed is voor 22 miljard dollar, maakt het ook al niet beter. Het geld blijft uiteindelijk zelfs in het criminele circuit, misschien nog wel de allergrootste teleurstelling. Nee, een hoogstandje is de nieuwste Statham niet. Maar wie van knallende actie houdt, zit bij deze film safe.

Reacties

reacties

Bookmark the permalink.

Comments are closed.